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First Supplement to Memorandum 85-63 

Subject: Study L-1029 - Probate Code (Distribution and Discharge-­

marital deduction gifts) 

Attached to this supplementary memorandum is a letter from 

Robert Mills, original draftsman of the Probate Code provisions 

for construction of marital deduction gifts in instruments. These 

provisions, which are currently found in Probate Code Sections 

1030 to 1039, are continued without substantive change as Sections 

6190 to 6199 in Exhibit 2 of Memorandum 85-63 (blue pages). 

Mr. Mills suggests several changes in the statute. We will discuss 

the suggested changes at the meeting. 

Respectfully submitted, 

Nathaniel Sterling 
Assistant Executive Secretary 
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4000 Middlefield Road, No. D2 
Palo Alto, California 94303 

Re:. Chapter 41 Statutes of 1983 

. Dear Mr. Sterling: 
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Thank you for your call concerning possible revisions 
in the material which now appears in Sections 1030 through 
1039 of the Probate Code. So far, judging by phone calls I 
have received from various lawyers around the state, these 
provisions have been used quite often. Thus far, to the 
best of my knowledge, there is nevertheless no reported 
court case construing any of the provisions or resolving any 
conflicts with Internal Revenue Service positions. I think 
it is only a matter of time before this occurs. As but one 
example, I received a call last week from an attorney in 
Anaheim who is probating a will which passed generally 
everything to the surviving spouse in which there was a 
nine-month survivorship clause. If Probate Code Section 
1036 applies and prevails, the estate will save approximately 
$100,000 in federal estate taxes. 

You asked for specific comments regarding possible 
changes. I have a few. First of all, let me describe the 
situation which may commonly exist in which the statute as 
now drafted is at best ambiguous and perhaps mandates the 
"wrong" result. 

Assume that a client dies with a pre-1981 marital 
deduction will containing a formula clause. Pursuant to 
Probate Code Section 1034, the formula clause would pass, in 
general terms, one-half of the client's adjusted gross 
estate to his surviving spouse, less property which otherwise 
passes to her. Assume, however, that the will sets up a so­
called B trust which provides income to the surviving spouse 
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for her life with principal invasion only for her benefit. 
Let us assume, further, a gift over to the children upon the 
death of the spouse. Under pre-198l federal law, this was a 
common form of estate plan for an individual with significant 
separate property. It passed as much as could be passed to 
the surviving spouse for which a deduction could be obtained. 
The remaining fund was set aside to benefit the surviving 
spouse. Although the children would ultimately take, it 
would be after the taxes imposed on the death of the first 
spouse. The provision for the children would decidedly be 
secondary. Since 1981, in the absence of a state law, the B 
trust could be qualified in the above situation as a so­
called qualified terminable interest property ("Q-Tip") 
trust under an election pursuant to Section 2056(b) (7) of 
the Internal Revenue Code. In the hypothetical fact situation 
that I have outlined, there might be every reason to make 
such an election and, in fact, such an election would have 
no' substantial effect except to postpone the taxes on the B 
trust from the death of the first spouse until the death of 
the surviving spouse. Most clients faced with this situation 
would want to make the Q-Tip election for the B trust. The 
problem that is presented is that under Probate Code Section 
1034(c), read literally, the amount passing under the marital 
deduction formula would be reduced on a dollar-for-dollar 
basis by whatever property qualified under Section 2056(b) (7) 
pursuant to the Q-Tip election. 

There is a clear statutory solution. Section 1034[c) 
should be qualified so that the amount of the reduction in 
the marital bequest would not include the amount which 
passed from the testator to the testator's surviving spouse 
solely because of the executor's election pursuant to Section 
2056 (b) (7) of the Internal Revenue Code. 

The way things stand now, one could argue that under 
the last sentence in Section l032(a) of the Probate Code the 
result that I have described is not mandated by current 
laws. Frankly, I believe that through inadvertence in our 
drafting, the adverse result actually is mandated and should 
not be. 
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Incidentally, there was a potential problem in the Q-
Tip election area under Probate Code section 1035(e) because 
of the Probate Code exclusion of Q-Tip property from the 
requirement that when the trust terminated accrued and 
undistributed income pass either to the income beneficiary 
(the surviving spouse) or pursuant to the exercise of a 
general power of appointment granted to the income beneficiary. 
As written in the Internal Revenue Code, it would appear 
that Q-Tip income would have to pass to the income beneficiary's 
estate but, fortunately, the regulations issued by the 
Treasury do not require this. As a result, Probate Code 
Section 1035(e) will not have to be amended. This was a 
potential problem for many Californians who had only community 
property. In such cases where there were efforts made to Q-
Tip the trust which represented the decedent's half of the 
community property, the Probate Code, absent the regulations, 
could have caused the wrong result. You will recall that 
prior to 1981, community property in general did not qualify 
for marital deduction treatment. 

Section 1032(b) of the Probate Code could also be 
expanded to include charitable lead trusts. As you know, a 
deduction is allowed for federal tax purposes for a transfer 
to a lead trust if the income interest is in the form of a 
guaranteed annuity or a unitrust amount. [For income tax 
purposes only) there is an additional requirement that the 
grantor be treated as the owner of the income interest. IRC 
Section l70(f) (2) (Bl]. The same policy considerations that 
make it useful to have charitable remainders validated 
should apply equally where the charitable interest is the 
income interest rather than the remainder. Accordingly, 
Section l032(b) of the Probate Code ought to be broadened. 

There is one other point of clarification. Probate 
Code Section 1138.14 applies all of the provisions of Probate 
Code Sections 1030 through 1039 relating to wills to trusts. 
My concern is that I have had several persons (one of whom 
is an eminent estate planning lecturer and law professor) 
tell me that there is no California provision governing 
trusts. It turned out in each instance the individual 
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simply overlooked Section 1138.14 because of its placement 
in the statutes. To prevent others from making this understandable 
error, I would suggest that Section 1138.14 be placed with 
the rest of the provisions or something else done so that 
someone who attempts to use Probate Code Sections 1030 
through 1039 will know without cross-reference that these 
sections apply to trust provisions as well as will provisions. 

If you would like to discuss any of this further, 
please advise. 

Si~erelY, ~ 
1/h4 Ab"~;e;,4"'" -

Roert A. Mills 

cc: Assemblyman Robert Naylor 
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