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First Supplement to Memorandum 63-50 

Subject: Study No. 34(L) - Uniform Rules of Evidence (Article VII. 
Expert and other Opinion Testinony) 

This supplement presents additional material relating to Article VII. 

PROPOSED RULE 57.5. 

The staff presents for C=ission consideration the following rule 

which is not contained in the URE: 

RULE 57.5. OPINION BASED ON OPINION OR s.rATKlENT OF ANOI'HER. 

If a witness testifying in terms of an opinion testifies 

that his opinion is based in whole or in part ~pon the opinion 

or statement of another person, such other person may be called 

as a witness by the adverse party and examined as if under 

cross-examination concerning the subject matter of his opinion 

or statement. Nothing in this rule makes admissible an opinion 

that is inadmissible because it is based in whole or in part 

on the opinion or statement of ano~r person. 

The rule set out above is taken from the 1963 bill relating to evidence in 

eminent domain proceedings. The Commission did not recommend this bill to 

the ~egislature in 1963, but the Commission has considered and approved 

the insertion of such a section in the evidence-in-eminent-domain-proceedings 

bill. The staff believes that the principle is sound and should be extended 

to all opinion testimony. 

The 1963 evidence-in-eminent-domain-proceediDGs bill also contained 

another provision: 

If the court finds that the op~n10n of a witness as to the 
amount to be determined under subdivision 1, 2, 3 or 4 of Section 
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1248 is inadmissible, or if such opinion is stricken, because 
it is based in whole or in part upon incompetent facts or data, 
the witness may then give his opinion as to such amount after 
excluding from consideration the facts or data determined to 
be incolIlI'etent. 

The staff does not recommend that a comparable provision be included in the 

URE rules, but notes the provision for Commission consideration. He do not 

recommend this provision because it seems unlikely that a court would 

apply a different rule. If the Commission wishes to include the substance 

of the above provision in the URE, the following may serve as a basis 

for discussion: 

(1) If the opinion of a lTitness is held to be inadmissible 

or is stricken because the judGe finds that it is based in whole 

or in part on incompetent facts or data, the witness may then 

give his opinion after excluding from consideration the facts 

and data determined to be incOlIlI'etent. 

(2) Nothing in this rule (a) makes an opinion inadmissible, 

or (b) makes admissible an opinion which is not othervise admissible. 

Subdivision (2) may be unnecessary, but it makes clear that subdivision (1) 

does not permit a witness to express an opinion that is not otherwise 

admissible and also makes clear that subdivision (1) is not an independent 

ground for exclusion of an opinion. 

Rur.;:; 58. 

If the policy cf Rule 58 is acceptable, consideration should be 

g!.ven to revising Rule 58 to read as follows: 

RULE 58. [l!¥PQ'l'JmgIg-~QR-~-QPIJn;QN-Ngp-}ll;S];giilAR¥ 1 

HYPOTHETICAL QUESTIONS. 

Unless the judge in his discretion so requires, questions 

calling for the opinion of an expert witness need not .be hypotheticaJ. 
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and, subject to Rule 57, the \fitness may state his opinion and 

the reasons therefor without first specifying the facts and 

data on which it is based as a hypothesis or otherwise [t-B~~ 

The proposed revised rule makes clear that it is subject to Rule 57. 

The last clause is deleted because the matter of cross-examination is 

covered by proposed Rule 58.5. The net effect of Revised Rule 58 (set 

out above) is to abolish the requirement of the hypothetical question, 

unless the judge otherwise requires. 

Respectfully submitted, 

John H. DeMoully 
~ecutive Secretary 
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